ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ    
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Плодове
Зеленчуци
 
Лозови насаждения
Мавруд
Лозя
 
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив


Бял равнец
(Achillea millefolium L.)

Achillea millefolium

Белият равнец е характерен за Северното полукълбо и е често срещан в Европа. Той расте навсякъде, по пасища, поляни, ливади, около пътеки. Достига 20-60 cm височина, има единично влакнесто стъбло, листата са редуващи, 6-10 cm дълги и 2-3 cm широки. Цялото растение е покрито с бели, меки власинки. Плодът е семка - плоска, ореховидна с едно семе.

Използваема част
Използват се връхните цъфтящи части на Achillea millefolium отрязани на 15-20cm от върха. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъсто щитовидно съцветие. Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели, езичести цветове и от 3 до 20 жълтокафяви, тръбести.

Действие и приложение
Тъмно синьото етерично масло, получено чрез парна дестилация на цветовете се използва за лечение на множество кожни заболявания, храносмилателни проблеми, притежава противовъзпалително (хамазулен и прохамазулен, апигенин, салицилова киселина), кръвоспиращо (бетоницин) и спазмолитично (флавоноиди) действие. Билката може да се използва за приготвяне на чайове против настинка или грип, както и за облекчаване на мигрена. За гръдни разтривки се използва в комбинация с евкалиптово, ментово и масло от мащерка, смесвайки 1:1 с бадемово, слънчогледово масло или зехтин. Маслото от бял равнец може да се използва и за масажиране на възпалени стави.

История
Митичния древногръцки герой Ахил се казва, че е използвал листа от бял равнец за спиране на кръвта от рани на своите войници при битки в Троя. Северноамериканските племена Пауни са облекчавали болката с равнец. Племето Чипеа са вдишвали парата от отвара на листа от равнец против болка в главата. Индианците са дъвчели корените на равнец като стимулант и при болезнени афти в устата. Чероките са пили чай от равнец за успокояване на треска и за подобряване на неспокоен сън.