ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ        
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
Лозови насаждения
Лозя
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 

Масло от бял равнец

achileaВ надземната част на белия равнец се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, като основния компомент е хамазуленът. Гермакранолид и еудесманолид типове сесквитерпени са също част от етеричното масло заедно с  кариофилен, сабинен, ?- и ?-пинен, борнеол, борнилов ацетат, камфор и малки количества от туйон. Други изолирани от маслото компоненти включват цинеол, сесквитерпенови лактони ( ахилин, ахилицин и др.), флавоноиди (апигенин, лутеолин, кверцетин, както и техните 7-O-гликозиди), алкалоиди (бетоницин, стахидрин, тригонелил) и  различни ацетилени, кумарини, тритерпени, стероли и органични киселини.

Действие и приложение
Тъмно синьото етерично масло, получено чрез парна дестилация на цветовете се използва за лечение на множество кожни заболявания, храносмилателни проблеми, притежава противовъзпалително (хамазулен и прохамазулен, апигенин, салицилова киселина), кръвоспиращо (бетоницин) и спазмолитично (флавоноиди) действие. Билката може да се използва за приготвяне на чайове против настинка или грип, както и за облекчаване на мигрена. За гръдни разтривки се използва в комбинация с евкалиптово, ментово и масло от мащерка, смесвайки 1:1 с бадемово, слънчогледово масло или зехтин. Маслото от бял равнец може да се използва и за масажиране на възпалени стави. Най-добре е 10-20 капки масло от бял равнец да се смесват с приблизително 30 мл бадемово, слънчогледово масло или зехтин. Съхрянява се в тъмни стъклени банки.

Притежава общоуспокояваш ефект и е ефикасен при състояния на гняв, импотентност  и  раздразнителност. Белия равнец се препоръчва много на жени заради благотворното й действие върху женската полова система. Мехлемът получен от белия равнец се използва за лечение на хемороиди.

Въпреки, че повечето етерични масла се смесват добре заедно, маслото от бял равнец се смесва особено добре с масла от ангелика, кедър, дъбов мъх и върбинка.