ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ    
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
Лозови насаждения
Лозя
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 


Етерично масло от босилек

Basil Oil and Cinnamon Oil За извличането на етерично масло чрез дестилация от растението се използват главно листата на растението. Изсушените листа съдържат 0.10 -1% етерично масло. Маслото представлява прозрачна лека течност със светло лимоново до жълто-зелен цвят и силен сладникав аромат с лек анасонен отенък.

Химичен състав

Елементите които придават характерния вкус и аромат на босилека са: еугенол, метил чавикол и линалоол. Етеричното масло което се произвежда в Европа се смята, че има най-високо качество и хубав аромат, има следното съдържание: линалоол; метил чавикол и в по-малко количество 1,8-цинеол, алфа-пинен; бета-пинен; мирцен; оцимен; терпинолен; камфор; терпинен-4-ол; алфа-терпинеол; еугенол; и сесквитерпени.

Действие

  • Босилковото масло е ефективно при настинка и грип, и свързаната с тях треска, както и при много респираторни проблеми.
  • Има карминативни свойства, спомага храносмилането, стимулира апетита, ефикасно е при констипация и премахва подуването на корема.
  • Ефикасно средство против повръщане, например при болест на пътуването.
  • Етеричното масло може може да има едновременно отпускащ и леко стимулиращ ефект върху нервната система, като може да се използва за облекчаване на стрес, безпокойство или напрегнатост.
  • Антимикробни свойства.
  • Босилковото масло облекчава менстреалните спазми.
  • Билката е добър източник на витамин А, магнезий, калий, желязо и калций.
  • Миризмата на босилека отблъсква мухи и молци.

Ароматерапия
В ароматерапията, етеричното масло от босилек се използва за ободряване и освежаване на ума, като подпомага концентрацията.  Неговият специфичен енергизиращ аромат облекчава стреса и  ревитализира тялото и духа. Неговият стимулиращ и анти-спазмотичен ефект, го правят масло на избор при масажи с цел разтоварване от умора и стрес, особено ако се съчетае с масло от черен пипер.   Ароматът на босилека се съчетава много добре с масла на салвия, карамфил, здравец, лимон, исоп, хвойна, евкалипт, риган, розмарин, маточина и лавандула.

Рецепти за ароматерапия
За облекчаване на психическа  умора: Инхалирането на смес от 3 капки масло от розмарин и 4 капки босилково масло  облекчава умората и подобрява концентрацията.

За ободряване след физическа умора: Разредете 3 капки етерично масло от босилек в 1 супена лъжица растително масло и изсипете сместа във вана с гореща вода и разбъркайте добре водата преди да се потопите.

За премахване на мускулни болки: Комбинирането на 4 капки босилково масло с 20 капки масло от лайка в 30 мл масло от гроздови семки e особено подходящо при мускулни болки свързани с тревожност.