ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ  
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
Лозови насаждения
Лозя
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 


Босилек
(Ocimum   basilicum L.)

basil

Родът Босилек (Ocimum) обхваща повече от 150 вида. Босилекът е многогодишно тревисто растение. Листата имат множество жлези пълни с етерично масло, което излъчва силна приятна миризма наподобяваща тази на анасон или карамфил. Цветовете са големи, бели на цвят и събрани в класовидно съцветие.

       

Химически състав
За извличането на етерично масло чрез дестилация от растението се използват главно листата на растението. Изсушените листа съдържат 0.10 -1% етерично масло. Маслото представлява прозрачна лека течност със светло лимоново до жълто-зелен цвят и силен сладникав аромат с лек анасонен отенък. Елементите които придават характерния вкус и аромат на босилека са: еугенол, метил чавикол и линалоол. Етеричното масло което се произвежда в Европа се смята, че има най-високо качество и хубав аромат, има следното съдържание: линалоол; метил чавикол и в по-малко количество 1,8-цинеол, алфа-пинен; бета-пинен; мирцен; оцимен; терпинолен; камфор; терпинен-4-ол; алфа-терпинеол; еугенол; и сесквитерпени.

Медицинско приложение

  • Босилковото масло е ефективно при настинка и грип, и свързаната с тях треска, както и при много респираторни проблеми.
  • Има карминативни свойства, спомага храносмилането, стимулира апетита, ефикасно е при констипация и премахва подуването на корема.
  • Ефикасно средство против повръщане, например при болест на пътуването.
  • Етеричното масло може може да има едновременно отпускащ и леко стимулиращ ефект върху нервната система, като може да се използва за облекчаване на стрес, безпокойство или напрегнатост.
  • Антимикробни свойства.
  • Босилковото масло облекчава менстреалните спазми.
  • Билката е добър източник на витамин А, магнезий, калий, желязо и калций.
  • Миризмата на босилека отблъсква мухи и молци.

Кулинария
Сладкият босилек (Ocimum Basilicum L.) се използва като свежа или сушена подправка при приготвянето на ястия с месо, риба, салати и сосове. Най-широко приложение намира в Италианската и Френската кухня. Листата на босилека накиснати в зехтин му придават благоуханен и специфичен аромат.

История
Думата босилек - basil идва от гръцкото basileus, означаващ "цар", като се е вярвало , че расте на мястото където Свети Константин и Елена открили Свещения Кръст. Една малко вероятна теория е, че името е съкратено от Basilisk, митично същество което може да убива с поглед. Един от видовете босилек, Свещения босилек (Ocimum tenuiflorum) е свещен за индийската религия, където смятат, че босилека е ключът към рая. Босилекът наричан Tulsi на санскритски е основна билка в Аюрведа, древната холистична система в Индия. Смята се, че богинята Tulasi се е вродила в растението. В Италия ухажорите са си слагали стръкче босилек в косата си в знак на любов. Съществува древно старо суеверия, че ако стрък от босилек се зарови под саксия, след време ще се превърне в скорпион.