ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ    
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
Лозови насаждения
Мавруд
Лозя
Зърнени култури

 

ПШЕНИЦА

Пшеницата е основното хлебно растение в света. С пшеничен хляб се храни 70% от човечеството. Културата е разпространена по цялото земно кълбо. Годишно се засяват около 2,5 милиарда декара. Най-големи площи с пшеница се отглеждат в Русия и другите страни от Пшеницабившия СССР, Китайската народна република, САЩ, Индия, Канада, Аржентина и други.
В България пшеницата е главната полска култура и се отглежда на площ между 10 и 15 млн. дка. Най-благоприятни условия за отглеждане на пшеница има в Добруджа, следвана от останалите равнинни райони на Северна България, Област Бургас и т.н.
Най-разпространена в страната е т.нар. мека(обикновена) зимна пшеница, която се използва за производство на хлебно зърно. В Южна България и в близост до Северното Черноморие има подходящи условия за отглеждане на твърда пшеница, зърното, което е подходящо за производство на макаронени изделия, грухано зърно и др.
Пшеницата се отнася към полиморфния род Triticum на сем. Graminea/Poacea. Агроинтеграл отглежда обикновена пшеница сорт Садово-772:
Обикновена пшеница (T. aestivum L. ). Стъбло — кухо и съставено от 3–7 междувъзлия, клас — безосилест или осилест, зърното — с изразена „четка“ на върха, слабо разширено към зародиша, а в зависимост от сорта може да има брашнест, полустъкловиден или стъкловиден лом. Това е най-разпространеният у нас и в света вид. Отглеждат се само селекционирани сортове. Основни селекционни центрове у нас са Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево, Института по растителни ресурси в Садово, а доскоро и Института по земеделие в Карнобат.
Картинка:Reife Weizenaehren.jpg