Начало За нас Новини Галерия Контакти  
   


Проект BG051PO001-5.1.01-0083-C 0001 "Занаяти за теб"
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”,
 съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

   
 
 

Актуално
 

ОП Човешки ресурси
 

Публикации
 

Въпрос - отговор
 

Полезни връзки
 

EN


Сдружение „Общество за всички"

София, 1000
бул."Витоша"120
 

Регионална занаятчийска камара – Ловеч
Ловеч, 5500
ул. „Търговска” 24

 

ПОСРЕЩНАХМЕ БАБА МАРТА

   

РАБОТИМ В НОВИТЕ АТЕЛИЕТА

         

ВИЖТЕ КАКВО МОЖЕМ ВЕЧЕ!
Кликнете върху някоя снимка, за да видите клипчето

Вижте още снимки в Галерия

 

                    

 

ВИЖТЕ НАШИТЕ НОВИ УМЕНИЯ

    Под това мото на 25 септември премина първото Демонстративно събитие на проекта „Занаяти за теб”

    

  

     Макар и с първо участие на общинския Празник на сливата и троянската сливова ракия, щандовете на Комплекса за социални услуги от с. Дълбок дол привлякоха интереса на стотици гости. Младежите с увреждания, обучавани в традиционните троянски занаяти по проекта „Занаяти за теб” и облечени всички в тениски с неговото лого, бяха изложили десетки свои произведения – икони, грънци, картини и сувенири, демонстрираха на място как се източва глината на грънчарското колело, как от парче дърво става пъстра и въздействаща икона. Подкрепяни от троянските майсторки Борислава Кацарова и Росица Занкова, от екипа на проекта и персонала на Комплекса за социални услуги, те показаха със самочувствие новите си умения.

     Проектът се представи „шампионски” първо в Орешак. Двата големи щанда, отрупани с изделия на младите занаятчии и ефектни рекламни материали, донесеното специално за изложението грънчарско колело, създадените работни места за иконописците, бяха постоянно наобиколени от гости на празника, любопитни да разберат как се правят предметите и какво са произвели вече младежите сами, да научат повече за проекта и получат информационни материали за него, да разговарят с младежите за техните интереси и намерения за бъдещето. Красивите и видни отдалеко щандове не убягнаха от вниманието на кметската управа, на представителите на общинските и националните медии. „Заваляха” покани за интервюта, снимки и видео филмиране.

     В центъра на Троян – точно пред общината, беше поставен и украсен друг голям щанд. Изложените на него грънчарски изделия и икони, рекламни и информационни материали привлякоха и тук стотици фенове. За всички жители и гости на общината младежите изнесоха концерт – четоха свои стихове, пяха песни и показаха как постоянната работа с тях разкрива дарованията им и им дава шанс за нов живот.

     Проектът „Занаяти за теб”, съфинансиран от Европейския социален фонд, организира това първо Демонстративно събитие, за да представи целите и значението си за младежите с увреждания, да популяризира Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, която с помощта на ЕС ще осигури обучение, квалификация и работа за хиляди българи. Но наред с това „целева група” бяха предприемачите и занаятчиите от общината и региона, които да се запознаят с младежите и техните умения, да се приобщят към каузата за тяхното образование и обучение и вече да мислят за работни места за бъдещите млади майстори. Защото те имат желание да останат и работят в Троянския край, тук се чувстват добре и биха искали да станат част от местната общност.

     Типичен пример е Стефан. Живял изолиран заради увреждането си, сега той е не само най-добрият на грънчарското колело, но се е разкрил вроденият му усет към тази професия. „Той е готов да работи в занаятчийска работилница” – споделя Росица Занкова, която обучава всеки ден младежите. Стаси пък, неспокоен по дух, няма търпение да седне на колелото и експериментира всичко. Като утвърдена майсторка, Занкова оценява високо значението на заниманията по грънчарство за развитието на младежите. Тя говори с оптимизъм за бъдещето им, за своите отношения с тях и ефекта от проекта.

     Борислава Кацарова – майстор-иконописец, работи постоянно с младежите с голям ентусиазъм. Тя е уверена, че този занаят формира у тях естетически вкус, умение, но и трудови навици. Тя е изключително доволна от работата си по проекта, която обогатява и нея самата и посочва Сейхан, който много бързо си е създал умения да подготвя професионално дървените основи на иконите. Това, смята тя, ще му позволи да намери работа в някое занаятчийско ателие.

Е Л А Т Е   Н И   В И Ж Т Е!

 

НИЕ ВЕЧЕ УЧИМ И РАБОТИМ!
Кликнете върху някоя снимка, за да видите клипчето

 

ПРОЕКТЪТ "ЗАНАЯТИ ЗА ТЕБ" ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНО С ОБУЧЕНИЕТО ПО ТРИТЕ ЗАНАЯТА


 
 
   
   

 


 
    Този сайт е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Сдружение „Общество за всички” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.    
 
2005-2011 All Rights Reserved. Accociation Society for all.
webdesign by: www.hesup.com