Начало За нас Новини Галерия Контакти  
   


Проект BG051PO001-5.1.01-0083-C 0001 "Занаяти за теб"
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”,
 съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

   
 
 

Актуално
 

ОП Човешки ресурси
 

Публикации
 

Въпрос - отговор
 

Полезни връзки
 

EN


Сдружение „Общество за всички"

София, 1000
бул."Витоша"120
 

Регионална занаятчийска камара – Ловеч
Ловеч, 5500
ул. „Търговска” 24

ВИЖТЕ НАШИТЕ НОВИ УМЕНИЯ

Под това лого премина първото Демонстративно събитие на проекта „Занаяти за теб”

     Макар и с първо участие на общинския Празник на сливата и троянската сливова ракия, щандовете на Комплекса за социални услуги от с. Дълбок дол привлякоха интереса на стотици гости. Младежите с увреждания, обучавани в традиционните троянски занаяти по проекта „Занаяти за теб” и облечени всички в тениски с неговото лого, бяха изложили десетки свои произведения – икони, грънци, картини и сувенири, демонстрираха на място как се източва глината на грънчарското колело, как от парче дърво става пъстра и въздействаща икона. Подкрепяни от троянските майсторки Борислава Кацарова и Росица Занкова, от екипа на проекта и персонала на Комплекса за социални услуги, те показаха със самочувствие новите си умения.

     Проектът се представи „шампионски” първо в Орешак. Двата големи щанда, отрупани с изделия на младите занаятчии и ефектни рекламни материали, донесеното специално за изложението грънчарско колело, създадените работни места за иконописците, бяха постоянно наобиколени от гости на празника, любопитни да разберат как се правят предметите и какво са произвели вече младежите сами, да научат повече за проекта и получат информационни материали за него, да разговарят с младежите за техните интереси и намерения за бъдещето. Красивите и видни отдалеко щандове не убягнаха от вниманието на кметската управа, на представителите на общинските и националните медии. „Заваляха” покани за интервюта, снимки и видео филмиране.

     В центъра на Троян – точно пред общината, беше поставен и украсен друг голям щанд. Изложените на него грънчарски изделия и икони, рекламни и информационни материали привлякоха и тук стотици фенове. За всички жители и гости на общината младежите изнесоха концерт – четоха свои стихове, пяха песни и показаха как постоянната работа с тях разкрива дарованията им и им дава шанс за нов живот.

     Проектът „Занаяти за теб”, съфинансиран от Европейския социален фонд, организира това първо Демонстративно събитие, за да представи целите и значението си за младежите с увреждания, да популяризира Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, която с помощта на ЕС ще осигури обучение, квалификация и работа за хиляди българи. Но наред с това „целева група” бяха предприемачите и занаятчиите от общината и региона, които да се запознаят с младежите и техните умения, да се приобщят към каузата за тяхното образование и обучение и вече да мислят за работни места за бъдещите млади майстори. Защото те имат желание да останат и работят в Троянския край, тук се чувстват добре и биха искали да станат част от местната общност.

     Типичен пример е Стефан. Живял изолиран заради увреждането си, сега той е не само най-добрият на грънчарското колело, но се е разкрил вроденият му усет към тази професия. „Той е готов да работи в занаятчийска работилница” – споделя Росица Занкова, която обучава всеки ден младежите. Стаси пък, неспокоен по дух, няма търпение да седне на колелото и експериментира всичко. Като утвърдена майсторка, Занкова оценява високо значението на заниманията по грънчарство за развитието на младежите. Тя говори с оптимизъм за бъдещето им, за своите отношения с тях и ефекта от проекта.

     Борислава Кацарова – майстор-иконописец, работи постоянно с младежите с голям ентусиазъм. Тя е уверена, че този занаят формира у тях естетически вкус, умение, но и трудови навици. Тя е изключително доволна от работата си по проекта, която обогатява и нея самата и посочва Сейхан, който много бързо си е създал умения да подготвя професионално дървените основи на иконите. Това, смята тя, ще му позволи да намери работа в някое занаятчийско ателие.

     Всички младежи, включени в проекта, са „запалени” от новите занимания и без някой да ги „гони” влизат всеки ден в ателиетата, създадени за тях в Комплекса за социални услуги в Дълбок дол.

     - Отдавнашна моя мечта е да обучаваме младежите с увреждания, за да станат независими граждани, да могат да живият и работят самостоятелно – заяви ръководителката на проекта и директор на комплекса доц. д-р Румяна Кралева. Затова за тях разработихме проекта „Занаяти за теб”, по който сега се обучават деца по иконопис, грънчарство, хлебарство и сладкарство. Партньорството ни с Регионалната занаятчийска камара в Ловеч ще позволи в края на проекта младежите да се явят на калфински изпит и които издържат, ще получат удостоверение и възможност да практикуват професията си. Подготвяме и обучение по текстообработка по същия проект. Затова каним младежи с увреждания да се включат напълно безплатно в курсовете ни и получат и те своя шанс. Ето вижте! Примерите досега са заразителни! Родителите, които искат децата им да се обучават по проекта, нека ни потърсят в Комплекса за социални услуги в Дълбок дол.  

 Потърсете ни

Комплекс за социални услуги
5668 с. Дълбок дол, община Троян
Тел: 06955/2219,2 310, 2218;

e-mail: society_for_all@mail.bg
http://www.societyforall.infocom.bg/craftsforyou/index.htm

 


01 – Пред щандовете на проект „Занаяти за теб” постоянно имаше любопитни зрители

02 – Троянската изявена занаятчийка Росица Занкова помага на кандидата за майстор Стаси

03 – Младите иконописци работят на щанда под ръководството на Борислава Кацарова

04 – Стефан показва вазата, изработена пред очите на гостите на празника

 

Материали – септември 2010 г.:

Banner.pdf (6,4MB)  Listovka.pdf (7,6MB)  Plakat.pdf (3,8MB)  Transparant.pdf (316KB)  T-Shirt.pdf (552KB)

Вестник „Троянски глас” – юни 2010 г.:   

ТРУДНИЯТ ПЪТ НА ЕДНА МЕЧТА

Петгодишен юбилей на Комплекса за социални услуги

„Къща на игрите” в с. Дълбок дол

 

 
 

 

2003 година. Възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи във Враца играеха народни танци. Динко беше един от танцьорите – облечен с потури и бродирана риза, изглеждаше на повече от своите десет години. В разговор с учителите разбрах, че Динко е с протези вместо крачета и само силният му дух ги беше подчинил да играят ръченица. Срещнах се с Динко. В разговора потънах в очите му – големи и любознателни, отразили любовта и вярата в доброто. В този момент разбрах, че животът има смисъл дори да помогнеш само на един Динко да се образова, да развие своята вяра и дарование.

 

В края на същата 2003 г. мечтата се превърна в отговорност – сдружение „Общество за всички” сключи договор със Социално-инвестиционния фонд на МТСП за изграждане на Център за работа с деца с увреждания в с. Дълбок дол, наречен „Къща на игрите”. Общината предостави безвъзмездно почти рухналата сграда на възрожденското училище и окрадената до неузнаваемост бивша детска градина. Започна дългият път към осъществената днес мечта. Целите, които си поставихме, бяха прости, но в същото време – съдбовни за децата с увреждания.

 

Първата от тях бе те да получат равен шанс в образованието си, за да имат конвертируема диплома, с която да се впишат без проблеми в обществения живот. За реализацията й сдружението започна да подбира ежегодно даровити деца, които подготвя за обучение в Националната гимназия по приложни изкуства – Троян. След завършване на средното си образование тези момичета и момчета ще могат да работят като самостоятелни майстори или помощници в троянски керамични ателиета, разнесли славата на града ни в страната и извън нея.

 

Втората ни цел бе да оборудваме помещения, наречени защитено жилище, в които да се приемат младежи от Троянската община, навършили 18 години, но поради определени увреждания изостанали в образователното си развитие. Сега в защитеното жилище в с. Дълбок дол живеят шест младежи, двама от които работят при нас чрез Бюрото по труда по национална програма. Този трудов процес ги дисциплинира и им създава навици за самостоятелен живот. Възнаграждението, което получават, ги прави духовно и финансово независими – първа предпоставка да се подготвят психически за своя бъдещ семеен живот.

 

Третата цел на специализирания екип бе постепенната интеграция на децата и излизането им от социалната изолация, в която са били принудени да живеят, поради уврежданията си. За тази цел екипът на Комплекса за социални услуги премина специално обучение, основано на международния опит в работата с хора с увреждания. Особено полезни бяха за нас срещите ни с холандските експерти, опитът на уелските ни партньори от фондация „Приятели на България” – Ема Уайт, Клеър и Джон Бризби, нестандартното въображение на куклите на Аманда Фенкърт. Огромно значение за интеграцията и социализацията на децата имаха срещите с доброволците от организацията NBO от Холандия, които ежегодно работеха при нас през цялото лято. Незабравими за децата са вечерите на Холандия, Белгия и Италия около огъня на двора, уроците по английски, забавните игри в басейните на Шипково и Чифлик.

 

Четвъртата ни цел бе дългосрочна, защото имахме идея да променим обществената нагласа към различните хора. Този сложен процес мина пред очите ми болезнено и радостно. Няма да забравя първите срещи на увредените деца в салона на читалището в с. Дълбок дол, където бабите боязливо гледаха към нас и се кръстеха с думите „Не дай, Боже”. Постепенно срещите, детските празници, осмомартенските седенки вкараха в общ пулс живота в селото и в „Къщата на игрите” и днес селяните си имат „свои” деца, а децата – „мама” и „баба”, и често гостуват в селските къщи с повод и без повод. Общи вече са празниците в селото – Заговезни, Баба Марта, Великден, съборът на Св. Арахангел Михаил, по време на които децата пеят и танцуват, а бабите ги черпят с топли питки и баници.

 

Тази чакана промяна в отношението към хората с увреждания се чувства вече и в Община Троян. Голяма е благодарността ни към членовете на Клуб Ротари Интернешънъл, които ни подариха готварска печка и съдомиялна машина, към фирма „Индустриалстрой”, с чиято помощ поддържаме красивия и чист външен вид на социалните заведения, към семейство Радионови, които ежегодно на Гергьовден правят курбан за здравето на децата, към Христо Ковачев и сладките му лакомства, към добрите жестове на много други хора от общината, даряващи ни от сърце хранителни продукти, дрешки и обувки за децата.

 

Преди седмица, при честването на 5-годишния юбилей на центъра, всички бяхме горди да видим и чуем резултатите от своя труд в авторските изпълнения на детските стихове и в картините на наши възпитаници, получили вече и признание на международни изложби, украсяващи сгради и домове в Лондон, Москва, София и много други страни.

 

Ние сме сигурни в работата си и благодарение на подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, на вярното приятелско „рамо” на Българо-германската индустриално-търговска камара, Байер – България, Тео Юрошек от Германия, дарил на децата личното си пиано, на студентите от Висшето училище по финанси и застраховане, на последователите на Фолксваген и организациите от чужбина – фондация Frends of Bulgaria - Уелс, NBO Netherlands, фондация “The children - of  the best world” - Мюнхен, La Federation des DPDJH - Association pour Adultes et jeunes Handikapes и др.

 

Всички наши цели и стремежи, работата и мечтите ни през годините се фокусират в най-новия проект на Комплекса за социални услуги – „Занаяти за теб”. С подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален фонд, в продължение на година и половина ще обучим младежи по специалностите керамика, дърворезба, хлебарство и сладкарство, компютърна грамотност. Те ще получат свидетелства от занаятчийската камара, шанса да си намерят подходяща работа, но и самочувствие на пълноценни и независими граждани – част от обществото. Затова този проект е успех за цялата община и мотивация всички да работим и занапред за повишаване стандарта на живот на нашите съграждани.

 

Очакванията ни за бъдещото развитие на социалните услуги в „Къща на игрите” са свързани с продължението на успешното ни партньорство с Община Троян, дирекция „Социално подпомагане”, Бюрото по труда, Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. В. Колев”, читалището и останалите организации. Без тази хармония в отношенията и разбиранията просперитетът на тази деликатна дейност „социални услуги” е немислим.

 

Община Троян е пример за развитието на гражданското общество, което ще насърчава сега и за в бъдеще чувството ни за отговорност към хората, които природата е ощетила, но и дарила с талант – да ги разбираме, уважаваме и разчитаме на тях.

 

                                                         доц. д-р Румяна Кралева

                           директор на Комплекс за социални услуги „Къща на игрите”

 

 

5 години в цифри и факти
 

·       Обгрижени са 1201 деца;

·       Защитени са три общински социални заведения: Дневен център за деца с увреждания с 20 места, Център за временно настаняване с 15 места, Защитено жилище с 6 места;

·       Проведени са 4 международни конференции и срещи;

·       Организиран е обмен на опит с водещи организации от Холандия, Франция, Уелс, Молдова и др.;

·       Провеждано е регулярно обучение на родителите.

 


 
    Този сайт е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Сдружение „Общество за всички” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.    
 
2005-2011 All Rights Reserved. Accociation Society for all.
webdesign by: www.hesup.com