ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ     
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
 
Лозови насаждения
Мавруд
Лозя
 
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 


Лавандула (Lavandula angustifolia L. )

lavanda

Лавандулата обхваща около 25-30 вида от семейство Устноцветни.  Включва годишни тревисти растения, полухрасти и малки храсти. Произхожда от планинските райони на Средиземноморието. Ареалът й се простира на юг до тропическа Африка и до югоизточните части на Индия, даже се среща и в Норвегия. Поради факта, че култивираните форми са засъдени в градини из целия свят, се среща диворастяща, далеко от естествения си район.

Използвана част
За получаването на лавандулово масло се използват цветоносните стръкове, около 15-20 cm отрязани от цвета. Британската фармакопея казва, че лавандуловото масло за медицински цели трябва да се получава от цветовете след като се премахнат стръковете, като маслото дестилирано в Англия превъзхожда чуждестранните масла по качество.  

Действие и приложение
Лавандуловото масло е все още едно от малкото етерични масла включени в Британската фармакопея. Лавандуловото масло има следните ефекти:

  • Болкоуспокояващо - за мускулни болки и схващания, ревматизъм, навяхвания, болки в гърба и кръста, мигрена и главоболие. Масажиране с лавандулово масло спомага за облекчаване на болезнени стави.
  • Антиконвулсивениантиспазмотичен ефект
  • Използва се за лечение на различни кожни състояния като акне, псориазис, и други възпаления. В комбинация с лайка се използва за лечение на екзема.
  • Карминативен ефект
  • Деконгестант - облекчава различни респираторни проблеми
  • Диуретик - увеличава количеството на урина, облекчава болките и паренето при цистит както и възпаление на пикочния мехур.
  • Храносмилане - усилва перисталтиката на червата. Стимулира продукцията на стомашен сок и жлъчка и е полезно при лошо храносмилане, стомашни болки, колики, метеоризъм, повръщане и диария
  • Стимулира кръвния ток в малкия таз и матката
  • Намалява кръвното налягане
  • Имуностимулат

Кулинария
:
lawВ кулинарията се използват и сушени и свежи цветове на лавандула. Вкусът им придава необичайно приятен акцент на широк набор от храни.

Рецептите в които се използва лавандула се отнасят най-често за сладки храни, но лавандулата може да се използва и за заместване на розмарин и други силни на вкус подправки. Лавандулата е отлична добавка към печени храни с чубрица, към пилешко и ангешко, картофи, билкови чайове, комфитюри и сиропи. Терминът “gourmet’s delight” (“насладата на чревоугодника”) се дължи на меда получен от лавандулови цветовеlav2; този мед се използва като подслаждащо средство. Настъргана лавандула в комбинация с гранулирана захар са идеална добавка към десерти , а също така са чудесни за овкусяване на лимонада. Лавандулата е част от известната смес от подправки “herbs de Provence” (“билки от Прованс”) която включва лавандулови листа и цветове в комбинация с други представители на семейство Устноцветни, като розмарин, градински чай, риган, мащерка и мента). Накисвайки лавандулови цветове в бял оцет, се получава изключително ароматен лавандулов оцет.

История
Някои видове лавандула, се предполага, че са били въведени в бита първо от Арабите. Лавандулата се е използвала в древен Египет за балсамиране и козметика, остатъци от нея са открити в гробницата на Тутанкамон. Различно от древните египтяни които намазвали главите си, гръцкия фолософ Диоген предпочитал да намазва краката си, казвайки “ ...Ако се намажа на долните крайници миризмата обвива цялото ми тяло и блаженно се извисява до носа ми”.  Римляните и древните гърците си правели бани във вода с аромат на лавандула, а името на растението е дошло от латинското “lavo” което се означава “мия се”.