ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ     
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
 
Лозови насаждения
Лозя
 
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 


Червен пипер
(Capsicum L.)

в

Сортът Гороглед е един от основните сортове за червен пипер за мелене. Растенията образуват висок храст – около 60 см. Плодовете са стърчащи, конусовидни, със сравнително широка основа и средна маса 42-46 гр. По време на зрялост, сорта се характеризира с високо съдържание на сухото вещество – около 30%. Това е късен сорт с вегетационен период от окло 160 дни.

История
През периода 1927 до 1933 година независимо едни от други, унгарски и американски учени изолират антискорбутен фактор, наречен аскорбинова киселина. Унгарският лекар Albert Szent-Gyorgyi през 1937 година получава Нобелова награда по медицина за това си откритие. В някои от експериментите той е използвал пипера за установяване на антискорбутните ефекти на изолираната киселина. През 1933-1934 година, витамин С е получен синтетично, за което Sir Walter Norman Haworth получава Нобелова награда по химия през 1937.

Хранителна стойност
Плодовете на пипера съдържат много ценни хранителни вещества – захари, целулоза, протеини, минерали (желязо, калий, фосфор, калций, молибден, мед), витамини (А, В, С, Е, ниацин и фолиева киселина), флавоноиди и аминокиселини. По съдържание на витамин С (190 мгр на 100 гр чушки), пиперът се равнява на касиса и няколко пъти превишава това на лимона, портокала и грейпфрута. Витамин С е особено важен за усвояването на калция и желязото в организма.

Плодовете на вида Capsicum съдържат капсаицин, липофилно вещество, на което се дължи парливия вкус в устата. В модерната медицина капсаицин намира приложение главно в дермални форми, като циркулаторен стимулант и болко успокояващо средство, при ревматични заболявания, невралгии и постоперативни болки. Съдържащите се в пипера каротеноиди, бета-каротен, лутеин и ликопен, са с мощен антиоксидантен ефект; спомагат за подобряване на зрението, предпазване от атеросклероза и онкологични заболявания.

Кулинария
Червеният пипер като кухненска подправка се получава чрез смилане или счукване на сушени червени пиперки. Ароматът му се освобождава напълно при термична обработка, но тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура вкусът му става горчив и цвета потъмнява. Според вкуса, червеният пипер се дели на сладък и лютив. Сладкият червен пипер се получава от сладки червени чушки и придава на ястията леко сладникав вкус. За производство на сладък червен пипер Агроинтеграл използва сорта „Гороглед”. Лютивият червен пипер (чили, кайен) се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове и др. В българската национална кухня червеният пипер е универсална подправка. Прибавя се към супи, зеленчукови, месни, рибни ястия и др. Използва се за подправяне на сирена, яйца, различни видове пастети и салати. Поръсени с червен пипер малко преди поднасянето, тези блюда изглеждат по-естетично.