ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ    
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
 
Лозови насаждения
Лозя
 
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 

Борово етерично масло (Pinus sylvestris L.)

a


Борът произлиза от централна и източна Европа, предимно от Австрия, Югославия, северна Италия и Балканите.  Белият бор е вечнозелено иглолистно дърво. Kъм семейството се включват общо близо 90 вида. В почти всички части на растението се съдържа  лепкава, ароматна смола, от която се екстрахира етерично масло.

Етерично масло
Боровото етерично масло се добива от игличките и младите клонки на различни видове бор, предимно Бял бор (Pinus Sylvestris). Боровото етерично масло притежава свеж, сладък, горски, камфоров аромат. Основните химически съставки  на боровото масло са: силвестрен, a и b-пинен, болнеал, борнил ацетат, дипентен, кардинен, лимонен, мирцен, кадинен,  b-феландрен и др. Маслото се смесва особено добре с кедър, лавандин, розмарин, градински чай, чаено дърво, лавандула, лимон, евкалипт, риган, хвойна, и други масла. Представлява жълтеникава до безцветна лесноподвижна течност.

Медицинско приложение

 • Кожа: Боровото етерично масло и се използва за лечение на различни кожни заболявания, като псориазис, екзема, възпаления, сърбеж и придава на кожата мекота и блясък.
 • Метаболизъм: Боровото етерично масло се предполага, че засилва метаболизма.
 • Храносмилателна система: Помага при лечението на различни чревни проблеми и се прилага при хранително отравяне. Боровото етерично масло е ефикасно при възпаление на жлъчния мехур и жлъчни камъни.
 • Болка: болкоуспокояващите му свойства го правят ефикасно средство при ставни болки, артрит и ревматизъм.
 • Стрес: Аромата придава чувство за прилив на енергия и е ефективно при премахване на психически стрес, безпокойство и напрежение. Ароматът му релаксира умореното тяло и приповдига на настроението. Боровото етерично масло е ефикасно при разсеяни хора с недостиг на концентрация и памет.
 • Инфекции: Той е дезинфектант и антимикробните му свойства допринасят за ефикасността му при вирусни инфекции. Ефективен е срещу Грам + , но не срещу Грам - бактерии.
 • Респираторни проблеми: Често се използва за инхалации, като се комбинира с  евкалиптово масло.
 • Козметика: боровото етерично масло придава горски аромат на козметичните продукти в които се прибавя. Широко се използва в масажни масла и масла за вана. С него се ароматизират сапуни и ароматизатори за стая.

 Рецепти за ароматерапия

Никога не прибавяйте концентрирано масло директно върху кожата преди да сте го разредили с подхоящ разредител!

Смес от масла за сауна:

 • 30 капки борово масло
 • 30 капки лимоново масло
 • 20 капки хвойново масло
 • 10 капки масло от ела
 • 5 капки масло от сладка бреза
 • 5 капки масло от голтерия

Може да си направите и ефикасна парна баня като прибавите няколко капки от етерични масла към съд с вряща вода и инхалирате парата.

Смес от масла за отпускане на мускулите:

 • 30 капки борово масло
 • 30 капки хвойново масло
 • 30 капки ментово масло
 • 10 капки лимоново масло

За да направите масло за облекчаване на вашето тяло, разредете 12 капки от тази смес в 100 гр растително масло (като масло от гроздови семки). Тази ароматна разтривка е особено приятна след напрегната работа, когато тялото e стегнато и болезнено.

Предпазни мерки
Въпреки, че боровото масло се смята за нетоксично и недразнещо в ниски дози, то трябва да се употребява предпазливо върху кожата. Поглъщането на борово масло може да предизвика тежки поражения върху различни органи на тялото. Не трябва да се прилага на хора, които страдат от проблеми в бъбреците. Винаги разреждайте с подходящо растително масло преди нанасяне върху кожата. Пазете далеч от деца и домашни любимци.

При бременност, епилепсия, чернодробни проблеми, онкологични заболявания, или други медицински проблеми, използвайте маслото само при препоръка от квалифициран практикуващ специалист в ароматерапията.

Други приложения
Сред други интересни приложения на боровото масло е неговата употреба при екстракцията на мед от руди. Използва се също като лубрикант при малки и скъпи часовникарски инструменти. Боровото масло се използва за направата на бои които изсъхват без блясък. Движи се лесно под четката и е мощен разтворител. Боровите смоли са широко използвани за приготвянето на кафяви сапуни.

История
Огънят е бил ценна придобивка за пещерните хора и за да запазят скъпоценното си откритие живо, те събирали борови шишарки и ги слагали в тлеещата жар, където смолата подържала с часове огъня жив. Древните Египтяни са използвали борови ядки за кулинарни цели. Римляните също използвали ядките като храна, а от дървото строили корабни мачти. В миналото е било популярно да се поставят борови иглички в дюшеци за да отблъскват въшки и бълхи.