ЗА НАС                ПРОИЗВОДСТВО               ПРОЕКТИ                СЕРТИФИКАТИ               КОНТАКТИ     
Билки

Бял равнец

Етерични масла
Овошки
Зеленчуци
 
Лозови насаждения
Лозя
 
Галерия
Нови извор
Асеновград
Пловдив

 


Спанак (Spinacia oleracea L.)

http://i.actualno.com/club.bg/files/2008/04/12/91794b2845.jpg

 Спанакът е богат протеини, витамини A, В2, В6, В9 (фолиева киселина),C, К, Е, ниацин, калий, калций, магнезий, манган, цинк, фосфор, желязо и селен. Фолиевата киселина в спанака се усвоява много по-добре, ако се приготви на пара, отколкото ако се свари. В спанака практически няма калории и липсват всякакви мазнини. Пресният спанак запазва хранителните си качества само за няколко дни. В хладилник се запазва до 8 дни, а замразен до 8 месеца.


sИзсушеният и стрит на прах спанак съдържа всички хранителни качества на пресния спанак и може да се съхранява продължително време.

В науката е добре установено, че диетите богати на плодове и зеленчуци са свързани с намален риск от развитие на онкологични заболявания, но механизма по който тези храни осъществяват протективен ефект, все още не е изяснен. Една от възможностите е, че антиоксидантите в плодовете и зеленчуците (като например каротеноидите) предотвратяват окислителното нарушение на ДНК. Основните антиоксидантни каротеноиди са алфа- и бета-каротен (моркови), лутеин (спанак) и ликопен (домати). Изсушеният и стрит на прах спанак е богат на лутеин (10 гр прах съдържа 11.3 мг лутеин).

Кулинария

Важно!
Храната приготвена със спанак, трябва да се консумира веднага. Тя не трябва да се притопля.

Листата на спанака се използват както сурови, така и след топлинна обработка – на пара, варени или задушени и разбира се консервирани.

s3

Изсушеният и стрит на прах спанак е идеален за домашно приготвяне на макаронени изделия, за приготвяне на спаначена супа или за оцветяване на ястията или сосове в зелено. Разбира се можете да заместите част от брашното със спанак на прах и да получите интересен и полезен хляб или зелено тесто за пица, или зелени бисквити. Според индивидуалните вкусове, спанак на прах може да се прибавя и към енергизиращи напитки.

Ако сте привърженици на екзотичната кухня, ще ви предложим една рецепта за зелена майонеза за суши (топче ориз с парченце риба, месо или яйце):


s4
  • 1 яйце (стайна температура)
  • 1 гр спанак на прах
  • 40 гр уасаби (хрян настърган)
  • 3 гр сол (морска сол)
  • 1 лимон ( или 2 лайм) – настъргана кора и изцеден сок
  • 125 мл зехтин (олио от семки на грозде)
  • 10 гр оцет

Сложете яйцето, спанака, уасаби (или настърган хрян), солта и настърганата кора от лайм (или лимон) и бъркайте бавно, като постепенно прибавяте олиото (както се прави майонеза) до получаване на гъста емулсия. Добавете сока от лайма (лимона) и оцета. Разбъркайте добре и пазете в добре затворен съд в хладилника. Ако не може да направите суши, то просто поставете парченце риба, топка ориз и половин чаена лъжичка (и дори по-малко) от зелената майонеза, едно до друго. Ако украсите и с борови иглички, съвсем ще придобие азиатски вид. Или намажете топката ориз отгоре с малко от зелената майонеза и поставете парченцето риба. Забележка: ориза се сварява само с вода в съотношение 1:1.5. 

Ако нямате спанак, а ви се яде баница със спанак, просто към плънката от яйце и сирене добавете 1-3 лъжички спанак на прах.